Geschiedenis

Het asiel bestaat al sinds september 1976 en heeft al een heel traject afgelegd sinds het opgericht is.

Oorspronkelijk is het asiel opgericht in de Restertstraat te Nieuwerkerken. Daar was het actief tot 1980. Het kon er niet langer blijven omdat de gebouwen gesloopt moesten worden.

Op 1 augustus 1980 opende het asiel zijn deuren in de Bredestraat in Aalst in de verlaten fabriek van de “Lion d’Or”. Hier kon zeer praktisch gewerkt worden. Honderden honden en katten werden geadopteerd tot in 1989. Weer moest het asiel verhuizen omdat er een KMO-zone kwam op de plaats van de oude fabriek. Alles werd met de grond gelijk gemaakt en ging verloren…

Er werd uitgeweken naar een voorlopige vestiging in Essene. Hier werd het asiel ondergebracht in een oude hondenkwekerij zonder moderne infrastructuur, met als kantoor een caravan. Ook hier werden heel veel dieren ondergebracht en geadopteerd. Ondertussen bleef men zoeken naar een geschikte locatie want ook hier kon het asiel niet blijven omdat het gelegen was in een woonzone.

In 2001 werd het asiel opgedoekt. Het was een asiel zonder dieren. Maar er kwam steun van de Intercommunale Land Van Aalst (of ILVA). Er werd een loods met kantoren ter beschikking gesteld in het Wijngaardveld. De inrichting van de loods tot een volwaardige verblijfplaats voor de dieren was volledig ten laste van het asiel, alsook de nodige infrastructuur zoals onderzoekplaats voor de dierenarts, badgelegenheid voor honden, toilettagegruimte, keuken, … Na verschillende jaren kon het asiel de gebouwen aankopen. Dit was enkel mogelijk dankzij jarenlang sparen, acties, giften, sponsoringen van onze leden,…

In oktober 2003 werd het asiel officieel geopend in de Hammestraat 52 op het Wijngaardveld in Aalst.  Dankzij de jarenlange inzet van het bestuur kon de droom van de oprichtster na 27 jaar in vervulling gaan: “een erkend asiel bouwen en runnen”.

In 2013 werd gestart met de bouw van de nieuwe hondenkennel en het nieuw kattengebouw.

In augustus 2016 werd een opendeurdag gehouden om het 40 jarig bestaan te vieren van het asiel en om onze nieuwe hondenkennel en het nieuw kattengebouw voor te stellen.

Sinds de oprichting in 1976 is er elk jaar een eetfestijn geweest ten voordele van het asiel. Dit telkens het 1e weekend van oktober ronde Werelddierendag. En die traditie wordt elk jaar trouw voortgezet. Ook het eetfestijn heeft al een heel parcours afgelegd maar de laatste 4 jaar is het eetfestijn doorgegaan in de Kaai 17. Hopelijk mag het eetfestijn hier nog vele jaren doorgaan.