Doelstellingen

Het doel van het asiel bestaat uit 2 delen:

  • Het opnemen en verzorgen van zwerfdieren en dieren die afgestaan zijn.
  • De zwerfdieren terugbezorgen aan de eigenaars en voor de afgestane dieren een nieuwe thuis zoeken.

Opname

Zwerfdieren

Honden en katten die gevonden worden kunnen bij ons binnengebracht worden. Bij binnenkomst worden ze altijd gecontroleerd op een chip. Indien ze een chip hebben wordt de eigenaar verwittigd, die zijn dier bij ons kan ophalen. Indien er geen chip gevonden wordt, worden de dieren bij ons opgevangen en verzorgd. Honden die binnenkomen worden gedurende 30 dagen bij ons gehouden. Katten worden gedurende 14 dagen bij ons gehouden. Indien de eigenaar na respectievelijk 30 of 14 dagen zijn dier niet komt ophalen, komt het dier ter adoptie.

Voor de zwerfdieren werken wij samen met volgende regio’s:

  • Aalst: Gijzegem, Hofstade, Baardegem, Herdersem, Meldert, Moorsel, Erembodegem, Nieuwerkerken (zowel honden en katten)
  • Lede: Wanzele, Impe, Papegem, Smetlede, Oordegem (zowel honden en katten)
  • Erpe-Mere: Aaigem, Bambrugge, Burst, Erondegem, Erpe, Mere, Ottergem, Vlekkem (zowel honden en katten)
  • Buggenhout: Opstal, Opdorp, Briel (enkel honden via de politie)
  • Lebbeke: Wieze, Denderbelle (enkel honden via de politie)

Afgestane dieren

Mensen die afstand willen doen van hun dier kunnen ook altijd bij ons terecht. Dit is niet streekgebonden, zolang er plaats is om de dieren binnen te nemen. Indien er geen plaats is, kan men wel op een wachtlijst gezet worden en wordt men gecontacteerd wanneer er plaats is om het dier binnen te brengen. Er wordt voor een afstand van een dier een bijdrage gevraagd.

Inbeslagnames

Dieren die in beslag genomen zijn door de overheidsdienst Dierenwelzijn worden bij ons ook opgevangen. Dit kan gaan wegens verwaarlozing, te weinig financiĆ«le middelen, buurklachten,… Deze dieren blijven bij ons tot er een beslissing genomen is door de dienst Dierenwelzijn. Ofwel gaat het dier terug naar de eigenaar ofwel komt het dier ter adoptie.

Adoptie en terugbezorging

Indien een zwerfdier niet opgehaald wordt en wanneer een dier afgestaan is, wordt er een nieuwe eigenaar gezocht voor het dier. Een adoptie is niet beperkt tot de streek van het dierenasiel, elke ernstige adoptant is zeker welkom. Onze dieren worden uitsluitend in Belgiƫ geplaatst.

Onze medewerkers observeren de dieren en zijn goed geplaatst om de mogelijkheden en slaagkansen van een adoptie te beoordelen. Dieren inslapen is soms noodzakelijk: als ze ernstig gekwetst zijn, ongeneeslijk ziek of agressief zijn (na gedragstesten). Sommige honden verblijven zeer lang in het asiel (tot soms enkele jaren) of ze blijven bij ons tot ze sterven. Dit is bij ons geen reden om in te slapen, net als het feit dat er te weinig plek zou zijn.

Door zo te werken vermijden we zo goed mogelijk de risico’s inzake gevaarlijke of onaangepaste dieren. Dit is een waarborg die transacties via het internet of andere handelskanalen niet kunnen bieden.

Indien het dier toch terug naar zijn eigenaar gaat, wordt er altijd voor gezorgd dat het dier gechipt is en dat de chip correct geregistreerd is om ervoor te zorgen dat er in de toekomst minder kans is dat het dier terug bij ons beland.